Αρκαδικά Μοναστήρια

Τα Αρκαδικά Μοναστήρια και οι Εκκλησίες της Αρκαδίας δεν αποτελούν προορισμούς μόνο για θρησκευτικό τουρισμό. Αποτελούν επίσης λίκνα πολιτισμού. Η λατρευτική τέχνη φτάνει στο απόγειό της, με εξαιρετικά δείγματα αρχιτεκτονικής, αγιογραφίας, ξυλογλυπτικής κλπ.

Τα Αρκαδικά Μοναστήρια είναι από τα πιο γνωστά στην Ελλάδα, ακολουθώντας σε φήμη τα Μοναστήρια του Αγίου Όρους και των Μετεώρων. Οι τουρίστες επισκέπτονται τα Αρκαδικά Μοναστήρια, όχι μόνο για προσκύνηση, αλλά και λόγω των αρχιτεκτονικών και ιστορικών τους πτυχών.

Ιερά Μονή Φιλοσόφου

Νότια της Δημητσάνας, σε ένα κοίλωμα του βράχου στη χαράδρα του Λούσιου ποταμού, βρίσκεται ερειπωμένη μία από τις αρχαιότερες και πιο ιστορικές Μονές της Ελλάδας, η παλαιά Μονή της Παναγίας Φιλοσόφου.
Είναι κτίσμα του 963 μ.Χ. και ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Λαμπαρδόπουλο – Φιλόσοφο και Πρωτοκρίτη του Αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά. Έχει χαρακτηριστεί “σταυροπηγιακή”.

Σήμερα διατηρείται το μικρό εκκλησάκι Βυζαντινής τεχνοτροπίας του 10ου αιώνα με τις τοιχογραφίες του.
Κοντά στα ερείπια της παλιάς Μονής βρίσκεται η “νέα Μονή Φιλοσόφου” που η ιστορία της ξεκινάει πριν το 1691. Σώζεται μόνο η εκκλησία της βυζαντινής τεχνοτροπίας με πλούσια εικονογράφηση.

Στην “μονόπορη», όπως λέγεται η περιοχή της παλιάς μονής, και σε όλο το νότιο μήκος της χαράδρας του Λουσίου υπήρχαν σπηλιές και πολλά ασκηταριά που καταστράφηκαν κατά τις επιδρομές των Σλάβων, τον 7ο και 8ο αιώνα.

Η περιοχή αναδείχτηκε ως κέντρο παιδείας και πνευματικής καλλιέργειας την περίοδο της Τουρκοκρατίας, και εκεί λειτουργούσε «Κρυφό Σχολειό». 70 Αρχιερείς και 7 Πατριάρχες μαθήτευσαν στο “Κρυφό Σχολειό” της Δημητσάνας.

arcadian-monasteries-moni-philosophou-certs-it
Το Μοναστήρι Φιλοσόφου

Μονή Τιμίου Προδρόμου

Πάνω από την αριστερή όχθη του ποταμού Λούσιου, στη βάση ενός ψηλού και άγριου βράχου και σχεδόν απέναντι από τη Μονή Φιλοσόφου, δεσπόζει το ιστορικό μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου. Χτίστηκε το 16ο αιώνα  και είναι σήμερα από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες μονές της Πελοποννήσου.

Είναι ανδρική μονή και έχει τους περισσότερους μοναχούς σε σχέση με τις άλλες μονές της Αρκαδίας. Κατά την παράδοση, η ιδρυσή της ανάγεται στα μέσα του 12ου αιώνα (1167).

Το Καθολικό της είναι κτισμένο στην κοιλότητα του βράχου, έχει σχήμα θολωτής Βασιλικής και εξωτερικά φέρει αγιογραφίες. Παλαιότερα, πρέπει στο σημείο αυτό να υπήρχε ασκητήριο. Οι τοιχογραφίες, παρά τις φθορές, είναι ιδιαίτερα αξιόλογες. Σύμφωνα με τον Φώτη Κόντογλου ανάγονται στον 16ο αιώνα και ανήκουν στην κρητική σχολή. Και θεωρείται ότι φτιάχτηκαν από τον Θεοφάνη τον Κρητικό και τον Μόσχο.

Η Μονή διαθέτει αξιόλογη βιβλιοθήκη με σημαντικά θεολογικά και φιλοσοφικά βιβλία. Στο Ηγουμενείο και στο Αρχονταρίκι υπάρχουν παλιές φωτογραφίες, εκκλησιαστικά πρόσωπα και γράμματα του Κολοκοτρώνη.

arcadian-monasteries-moni-timios-prodromos-certs-it
Η Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου

Εκκλησία της Αγίας Θεοδώρας

Το πανέμορφο εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας βρίσκεται κοντά στο χωριό Βάστα της Μεγαλόπολης και πιθανότα χτίστηκε τον 12ο αιώνα.

Πρόκειται για ένα θαύμα της φύσης, αφού το μικρό εκκλησάκι το αγκαλιάζουν 17 δέντρα!  Τα κλαδιά τους ξεφυτρώνουν από τη σκεπή ενώ οι ρίζες τους, που δε φαίνονται, περνούν μέσα από τους τοίχους του για να καταλήξουν στο έδαφος. Οποιαδήποτε ανθρώπινη παρέμβαση, είτε για κοπή των δέντρων είτε για βελτιώσεις στο εκκλησάκι, θα κατέστρεφε το κτίσμα και θα κατέρρεε. Το άφθονο νερό που τρέχει στο ποταμάκι κάτω από την εκκλησία ποτίζει τα δέντρα.

Η παράδοση αναφέρει πως αυτό το θαύμα της Φύσης  έχει σχέση  με το μαρτύριο της Αγίας. Και τα δυο μαζί, ποτάμι και δέντρα, είναι “η ευχή της Αγίας Θεοδώρας” που, όπως λέγεται, παρακάλεσε στην προσευχή της λίγο πριν μαρτυρήσει “τα μαλλιά μου να γίνουν δέντρα και το αίμα μου ποτάμι για να τα ποτίζει”.

Το εκκλησάκι γιορτάζει κάθε χρόνο στις 11 Σεπτεμβρίου και το επισκέπτονται χιλιάδες προσκυνητές, για να προσκυνήσουν αλλά και για να θαυμάσουν αυτό το μοναδικό σύμπλεγμα.

arcadian-monasteries-agia-theodora-certs-it
Το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας

Μονή Μαλεβής

Σε απόσταση 44 χλμ. από την Τρίπολη και 5 χλμ. από τον Άγιο Πέτρο, στο δρόμο προς το Άστρος, βρίσκεται η γυναικεία Μονή της Παναγίας Μαλεβής. Είναι η πιο φημισμένη μονή της Κυνουρίας και προσελκύει μεγάλο αριθμό προσκηνητών. Χτισμένη στις πλαγιές του Πάρνωνα και σε υψόμετρο 950 μ. περιβάλλεται από δάσος της σπάνιας και προστατευμένης ποικιλίας του δενδρόκεδρου.

Αν και υπάρχουν θεωρίες ότι το κτίσιμό της ξεκίνησε τον 70 αιώνα, πιστέυεται ότι η πρώτη μονή χτίστηκε το 14ο αιώνα και η πρώτη αναφορά για αυτήν είναι σε χρυσόβουλο του Αυτοκράτορα Ανδρόνικου Παλαιολόγου, το έτος 1320.  Η Μονή τότε βρισκόταν στη θέση Πουρνάρια λίγο πιο πάνω από τη θέση της σημερινής Μονής. Στη σημερινή της θέση η Μονή χτίστηκε το 1616 και είχε σημαντική προσφορά στον αγώνα του 1821.

arcadian-monasteries-panagia-malevi-certs-it
Μονή Παναγίας Μαλεβής

Η Κοίμησις της Θεοτόκου στην Κερνίτσα

Θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα Μοναστήρια της Γορτυνίας και απέχει 3 χλμ από την Νυμφασία.
Το καθολικό της Μονής είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και η ονομασία οφείλεται σύμφωνα με την παράδοση σε μία εικόνα της Κοίμησης που βρέθηκε στο εσωτερικό του βράχου.

Το μεγαλόπρεπο Μοναστήρι της Κερνίτσας μοιάζει να έχει φυτρώσει μέσα στο πράσινο. Όπου κι αν στρέψεις το βλέμμα θα συναντήσεις πυκνή βλάστηση. Η Μονή πήρε την ονομασία από τη μεσαιωνική πόλη Κερνίτσα, που βρισκόταν στα νοτιοδυτικά της, στην οροσειρά του Αργυρόκαστρου, βορειοδυτικά της Βυτίνας.

Η Μονή έχει ιστορία 10 αιώνων και θεωρείται η αρχαιότερη της Αρκαδίας και από τα πιο παλαιές της Ελλάδας.

Σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες, κτήτορες της Μονής ήταν οι Πετζοκολαίοι που κατάγονταν από την Κερνίτσα.
Από το 1680 και έπειτα, στο Μοναστήρι λειτούργησε Κρυφό Σχολειό, με κατώτερο σχολείο, μέση και ανώτερη Σχολή.

arcadian-monasteries-moni-kernitsa-certs-it
Ι.Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κερνίτσα

Μονή της Κανδήλας

Σφηνωμένη μέσα στη σπηλιά ενός αγέρωχου βράχου, η Μονή της Κανδήλας δεσπόζει μεγαλόπρεπη πάνω από την περιοχή που βρισκόταν ο αρχαίος Ορχομένός.

Εμπρός της απλώνεται η πεδιάδα της Κανδήλας και του Λεβιδίου, ως τη δύση και τις βόρεις; προεκτάσεις του Μαινάλου.
Η Κανδήλα βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Αρκαδίας, απέχοντας 38 χλμ.από την Τρίπολη και 15 χλμ.από το Λεβίδι.

 

arcadian-monasteries-moni-kandila-certs-it
Η Μονή της Κανδήλας

Μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών

Η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών βρίσκεται στα σύνορα των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας και απέχει 31 χλμ από την Τρίπολη.

Το 1696, μετά από τη φανέρωση του Θεού στον Ηλία Λυρώνη, βρέθηκε σύμφωνα με την παράδοση στην τοποθεσία που είναι κτισμένη η Μονή, μια θαυματουργική εικόνα του Αγίου Νικολάου. Ο Ηλίας Λυρώνης έγινε μοναχός με το όνομα Ανανίας και με ζήλο και αυταπάρνηση έχτισε σιγά-σιγά το μοναστήρι.

Αντιμετώπισε πολλές λεηλασίες από τους Τούρκους αλλά ο Άγιος Νικόλαος πάντα βοηθούσε. Όπως τότε, που ένας Τούρκος αγάς πήγε με τη συνοδεία του να λεηλατήσει για δεύτερη φορά τη Μονή. Μετά από προσευχή του Ανανία ο αγάς δεν μπορούσε να κινηθεί, σαν να τον κρατούσαν αλυσίδες. Και η μορφή του Αγίου παρουσιάστηκε μέσα από μία φλόγα και διέταξε τον αγά να απομακρυνθεί. Και από τότε ο αγάς βοηθούσε οικονομικά τη Μονή.

Κατά την επανάσταση του 1821 στο μοναστήρι υπήρχαν αποθήκες πυρομαχικών αλλά και κρυφό σχολειό. Ο Κολοκοτρώνης πολλές φορές είχε βρει καταφύγιο και μία φορά σώθηκε από βέβαιο θάνατο μετά από προσευχή του στον Άγιο όταν τον περίμεναν Τούρκοι στην είσοδο της Μονής για να τον σκοτώσουν.

Ανατολικά του χωριού των Καλτεζών, στην περιοχή “Της Ελένης το πηγάδι”, θεωρείται ότι έγινε στα αρχαία χρόνια ο μυθικός διαγωνισμός ομορφιάς.

arcadian-monasteries-moni-kaltezon-certs-it

Μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών

Αγία Φωτεινή

Κοντά στην Τρίπολη, δίπλα σχεδόν στην αρχαία Μαντίνεια, ο επισκέπτης θα συναντήσει έναν ιδιαίτερα πρωτότυπο ναό, αυτόν της Αγίας Φωτεινής.

Η αρχιτεκτονική του ναού, καθώς και τα υλικά κατασκευής του, τον κάνουν μοναδικό, καθώς φέρει στοιχεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού συνδυασμένα με την βυζαντινή τέχνη. Το κτίσμα είναι σα να μας εξηγεί για τη μετάβαση από το δωδεκάθεο των Αρχαίων Ελλήνων στο Χριστιανισμό.

Ο ναός ολοκληρώθηκε το 1978 και πλέον είναι ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της περιοχής.

arcadian-monasteries-agia-fotini-certs-it
Η Εκκλησία της Αγίας Φωτεινής

Στα Αρκαδικά Μοναστήρια περιλαμβάνονται πολλές ακόμη αξιόλογες Μονές, όπως η Παναγία Ελεούσα και η Μονή των Βλαχερνών και η Μονή Καλαμίου Ατσιχόλου που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και είναι χτισμένη στις όχθες του Λούσιου. Αλλά και η αφιερωμένη στη γέννηση της Θεοτόκου Μονή Αιμυαλών που είναι κτισμένη στη ρίζα μεγάλου βράχου, σχεδόν μετέωρη, σε κοιλότητα της χαράδρας του χειμάρρου Ίσβορα και απέχει μόνο 3 χλμ από την Δημητσάνα.

Εκτός από τα Αρκαδικά Μοναστήρια και Εκκλησίες, στην κοιλάδοα του Λούρου ο επισκέπτης θα συναντήσει επίσης εξαιρετικά ενδιαφέρονται παλαιά κτίσματα, όπως υδατόμυλους, μπαρουτόμυλους και ταμπακόμυλους. Αλλά και το σπήλαιο Κάψια, κοντά στηναρχαία Μαντίνεια και μόνο 11 χλμ από την Τρίπολη.

Πού θα μείνετε

Το alfa-certified ξενοδοχείο Seleni Suites Boutique Hotel στη Βυτίνα, ένα ιδεώδες ορμητήριο για όσους θέλουν να επισκεφθούν τα Αρκαδικά Μοναστήρια, είναι χτισμένο με “μοναστηριακή” αρχιτεκτονική.

arcadian-monasteries-seleni-suites-hotel-certs-it
Seleni Suites Boutique Hotel, Βυτίνα

Το ξενοδοχείο Seleni Suites Boutique Hotel στην Βυτίνα αξιολογήθηκε από την Alfa Cert ως «Excellent Choice» (Εξαιρετική Επιλογή) για το έτος 2018.

 

BOOK NOW !!!

Τηλέφωνο για απ’ ευθείας κράτηση: 27950 31750
Fax: 27950 22896
Email: info@selenisuites.com

Σχόλια και σχετικά links

avatar
200
  Εγγραφείτε  
Ενημέρωση για