Βαθμολόγηση (5 / 1)

Βραβεία Natura 2000: Στηρίξτε τις 5 ελληνικές υποψηφιότητες

Πέντε ελληνικές υποψηφιότητες είναι ανάμεσα στους 25 φιναλίστ για τα Βραβεία Natura 2000. Με τα βραβεία αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβραβεύει κάθε χρόνο την αφοσίωση σε θέματα προστασίας της φύσης. Είναι ένας θεσμός που λειτουργεί στο πλαίσιο του δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

Ας τις στηρίξουμε με την ψήφο μας !

Και ας κάνουμε share, στο facebook και στο twiter, να ψηφίσουν και οι φίλοι μας !Βραβεία natura 2000 awards logo 2

25 φιναλίστ από 16 χώρες για τα βραβεία Natura 2000 του 2018

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε φέτος να επιλέξει ανάμεσα σε 75 υποψηφιότητες. Και επέλεξε για τον τελικό 25 από αυτές, προερχόμενες από 16 χώρες. Οι υποψηφιότητες περιλαμβάνουν αρκετά διασυνοριακά έργα, όπου συμμετέχει επίσης και η Τουρκία, καθώς και ένα έργο που αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

5 από τις υποψηφιότητες αυτές είναι ελληνικές!

Τα Βραβεία Natura 2000 χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες:

  • Διατήρηση
  • Κοινωνικοοικονομικά οφέλη
  • Επικοινωνία
  • Συμβιβασμός συμφερόντων / αντιλήψεων
  • Δικτύωση και διασυνοριακή συνεργασία.

Η υποψηφιότητα που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους από τους πολίτες, θα λάβει ένα ειδικό βραβείο, το βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη.

Η ψηφοφορία «τρέχει» ήδη, και λήγει στις 22 Απριλίου.

Η αναγγελία των νικητών θα γίνει από τον Επίτροπο Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας Karmenu Vella. Σε ειδική τελετή απονομής, στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη 17 Μαΐου.

Στηρίζουμε με την ψήφο μας τις ελληνικές υποψηφιότητες !

Και κάνουμε share, στο facebook και στο twiter, για να ψηφίσουν και οι φίλοι μας !

Οι ελληνικές υποψηφιότητες που ζητούν την ψήφο μας

Παρουσιάζουμε τις 5 ελληνικές υποψηφιότητες:

Συνύπαρξη ανθρώπου και αρκούδας στον 21ο αιώνα

Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται στον Νομό Καστοριάς. Επί κεφαλής εταίρος είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς) σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Καστοριάς (ΑΝΚΑΣ).

Αντικείμενο του έργου είναι η βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου και αρκούδας στον Νομό Καστοριάς. Με έμφαση στο πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων με εμπλεκόμενες τις αρκούδες, αλλά και στις ζημιές που προκαλεί η αρκούδα στην ζωική και φυτική παραγωγή.

natura 2000 awards certs-it bears

Ψηφίστε εδώ για να στηρίξετε αυτή την υποψηφιότητα

Προστασία της Μεσογειακής φώκιας

Το έργο αφορά την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη του παράκτιου και θαλάσσιου φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας, μέσα από την προστασία της μεσογειακής φώκιας. Που είναι ένα μοναδικό είδους φώκιας της Μεσογείου και το σπανιότερο στον πλανήτη.

Τα τελευταία 30 χρόνια η MOm (Greek Society for the Study and Protection of the Monk Seal) έχει αντιμετωπίσει συστηματικά όλα τα σημαντικά προβλήματα διατήρησης: Σκόπιμη θανάτωση, τυχαία εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία, υπεραλίευση, υποβάθμιση οικοτόπων και άλλα. Προβλήματα που απειλούν την επιβίωση της φώκιας της Μεσογείου στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος.

natura 2000 awards certs-it seal

Ψηφίστε εδώ για να στηρίξετε αυτή την υποψηφιότητα

Το μονοπάτι της λίμνης Στυμφαλίας

Άνθρωπος και φύση στα μονοπάτια του χρόνου

Το έργο υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος LIFE-Stymfalia. Και έχει σκοπό να ενώσει ένα μοναδικό τοπίο μεγάλης βιοποικιλότητας με τα ερείπια της αρχαίας πόλης του Στυμφαλού και με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Ο τόπος και η κληρονομιά του αξιοποιούνται για την δημιουργία μίας διαδρομής πεζοπορίας.

Πρόκειται για μια εύκολη, γραμμική, πεζοπορική διαδρομή μήκους 1.800 μέτρων, που συνδέει το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας με τον υγρότοπο και τον αρχαιολογικό χώρο.

natura 2000 awards certs-it stymphalia

Ψηφίστε εδώ για να στηρίξετε αυτή την υποψηφιότητα

Η επιστροφή του κιρκινεζιού

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να επιστρέψει στην γειτονική Βουλγαρία το κιρκινέζι.

Το κιρκινέζι είναι ένα μικρό γεράκι (Falco naumanni) που θεωρείται είδος προς εξαφάνιση.

Για τον σκοπό αυτό ενώνουν τις δυνάμεις τους φορείς από την Ισπανία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας από την Ελλάδα. Η σύμπραξη αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα θετικής διασυνοριακής συνεργασίας. Και θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάκτηση ενός είδους, που μέχρι τώρα θεωρείτο εξαφανισμένο στνη γείτονα χώρα.

natura 2000 awards certs-it kirkinezi kestrel

Ψηφίστε εδώ για να στηρίξετε αυτή την υποψηφιότητα

Η διάσωση ενός ιερού πτηνού

Το πρόγραμμα αφορά κοινές προσπάθειες σε τρεις ηπείρους για τη διάσωση ενός «ιερού πτηνού».

Το “ιερό πτηνό” είναι ο αιγυπτιακός γύπας, ο μόνος μεταναστευτικός γύπας στην Ευρώπη. Και  υπήρξε πηγή πολλών μύθων στα Βαλκάνια και ήταν σεβαστός σαν “ιερό πτηνό” στην Αφρική.

Λόγω των πολλών απειλών, αυτό το μοναδικό είδος τείνει προς εξαφάνιση. Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος σωτηρίας είναι μέσω μιας πολυεθνικής συνεργασίας. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν τέσσερις εταίροι, δύο από την Ελλάδα (η Ελληνική Oρνιθολογική Εταιρεία και το WWF), ένας από τη Βουλγαρία και ένας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

natura 2000 awards certs-it kirkinezi

Ψηφίστε εδώ για να στηρίξετε αυτή την υποψηφιότητα

Η λίστα με όλες τις υποψηφιότητες για τα βραβεία NATURA 2000

Εδώ μπορείτε να δείτε όλες τις (25) εφετεινές υποψηφιότητες (από Ελλάδα και άλλες χώρες) και να ψηφίσετε

Και εδώ μπορείτε να δείτε ΟΛΕΣ τις 75 εφετεινές υποψηφιότητες. Tις 25 φιναλίστ και τις 50 που αποκλείστηκαν από τον τελικό.

Οι ελληνκές περιοχές Natura 2000 προβάλλονται και στο site certs-it.com. Στο site υπάρχει και το φίλτρο αναζήτησης “κοντά σε περιοχή Natura 2000“. Για να μπορούν να επιλέγουν τις επιχειρήσεις αυτές (διαμονής ή εστίασης) όσοι επιθυμούν να απολαύσουν την διαμονή ή την επίσκεψη σε μία ζώνη προστασίας της φύσης Natura 2000”.

 

 

Βαθμολόγηση (5 / 1)

2
Σχόλια και σχετικά links

avatar
200
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
  Εγγραφείτε  
Νεώτερα Παλαιότερα Πιό ψηφισμένα
Ενημέρωση για
Πόλυ Κατσίπη
Πόλυ Κατσίπη
Βαθμολόγηση :
     

Ας στηρίξουμε λοιπόν με την ψήφο μας τις ελληνικές υποψηφιότητες !