Βαθμολόγηση (5 / 3)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου βρίσκεται στον Λιμένα, που είναι η πρωτεύουσα της νήσου Θάσου. Σε κτίριο κατασκευής 1934 που ανακαινίστηκε πρόσφατα.

Το αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου αποτελεί τον καθρέφτη του πολιτισμού και της Ιστορίας του νησιού. Και στεγάζει συλλογές μοναδικού πλούτου και ποικιλίας από τον 7ο αιώνα πΧ, ως τον 7ο αιώνα μΧ.

Μία ενθουσιώδης ομάδα αρχαιολόγων και υπαλλήλων προσπαθεί με κέφι και όρεξη να μεταδώσει τις γνώσεις της στους επισκέπτες, και το επιτυγχάνει.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου – Η νέα μόνιμη έκθεση

Ο σχεδιασμός της έκθεσης βασίστηκε στην ιδέα ότι ένα σύγχρονο μουσείο, όταν είναι σε άμεση επαφή με έναν επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, πρέπει να λειτουργεί σπονδυλωτά. Και να προσφέρει πολλαπλούς τρόπους προσέγγισης της θεματολογίας του.

Στο αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου, στην αυλή, εκτίθενται, οργανωμένα σε θεματικές ενότητες, αρκετά μαρμάρινα αντικείμενα μεγάλων διαστάσεων. Σαρκοφάγοι, βωμοί, μυλόπετρες, πιεστήρια, μεγάλα ημίεργα γλυπτά και αρχιτεκτονικά μέλη, που δίνουν μια πρώτη εικόνα της μεγάλης παραγωγής της αρχαίας Θάσου με βάση το μάρμαρο. Στο κέντρο της αυλής τοποθετήθηκε ένα εντυπωσιακό πολύχρωμο ψηφιδωτό δάπεδο από ρωμαϊκή έπαυλη.

Στην 1η αίθουσα (υποδοχή) θα θαυμάσουμε τον κριοφόρο κούρο, ένα εμβληματικό εύρημα της Θάσου. Ψηφιοποιημένο εποπτικό υλικό εξηγεί την ιστορία και τις τεχνικές της μεγάλης γλυπτικής. O κούρος με το κριάρι, ύψους 3,5 μέτρων, χρονολογείται στο 600 π.Χ.

Βρέθηκε το 1911, όταν η Γαλλική Σχολή άρχισε τις συστηματικές ανασκαφές στην Ακρόπολη.

Ο κούρος βρέθηκε σπασμένος σε 5 κομμάτια, καθώς στην αρχαιότητα είχε χρησιμοποιηθεί ως οικοδομικό υλικό σε τμήμα του τείχους. Στην ίδια αίθουσα θα δούμε και ένα αρχαϊκό ανάγλυφο με θεά σε κόγχη. Πρόκειται για αναθηματικό ανάγλυφο του 490 π.Χ. που παριστάνει δύο νεαρές κοπέλες από αριστερά να φέρνουν δώρα σε μια θεά καθισμένη σε κόγχη.

Το πρώτο τμήμα της Έκθεσης (προϊστορία)

Προχωρώντας στο πρώτο τμήμα της έκθεσης (αίθουσες 4-5) ο επισκέπτης θα δει αντικείμενα που εκτίθενται για πρώτη φορά και αφορούν την προϊστορία του νησιού, από την Παλαιολιθική Εποχή μέχρι την Εποχή του Σιδήρου. Η έκθεση αρχίζει με βασικές πληροφορίες για τη γεωμορφολογία και το φυσικό περιβάλλον του νησιού. Τα αρχαιότερα ευρήματα της έκθεσης είναι τα λίθινα, οστέϊνα και κεράτινα εργαλεία από τα ορυχεία ώχρας που έχουν εντοπιστεί στην θέση Τζίνες, κοντά στα σημερινά Λιμενάρια. Στη συνέχεια παρουσιάζονται εργαλεία, αγγεία, κοσμήματα και μικροαντικείμενα από τους τρεις σημαντικότερους προϊστορικούς οικισμούς της Θάσου, των Λιμεναρίων, της Σκάλας Σωτήρος και του Καστριού Θεολόγου, που εκπροσωπούν τρεις διαφορετικές περιόδους, τη Νεολιθική, την Εποχή του Χαλκού και την Εποχή του Σιδήρου.

Την έκθεση πλουτίζουν πιστές αναπαραστάσεις ενός σπιτιού της Ύστερης Εποχής του Χαλκού κι ενός λιθόκτιστου οικογενειακού τάφου της Εποχής του Σιδήρου από τον οικισμό στο Καστρί Θεολόγου.

Εντυπωσιακές είναι και οι λίθινες ανθρωπόμορφες στήλες, οι περισσότερες από τις οποίες βρέθηκαν εντοιχισμένες στους περιβόλους της Σκάλας Σωτήρος.

Ευρήματα του 7ου αιώνα πΧ

Στην αρχή της αίθουσας 6 ο επισκέπτης θα βρει κεραμική, από τα αρχαιότερα στρώματα που αποκάλυψαν οι ανασκαφές στη βόρεια συνοικία της αρχαίας πόλης (από την αρχή του 7ου π.Χ. αιώνα).

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εκτίθεται η επιγραφή από το μνήμα του Γλαύκου, ένα από τα πιο σεβάσμια μνημεία της αρχαίας πόλης, που βρέθηκε στην Αγορά της Θάσου.

Μια μικρή προθήκη περιέχει αγγεία που έφεραν μαζί τους από την Πάρο οι πρώτοι άποικοι. Απέναντι βλέπουμε αντίγραφα των ανάγλυφων αιλουροειδών που τώρα βρίσκονται στο Μουσείο του Λούβρου και άλλοτε κοσμούσαν την είσοδο του ιερού του Απόλλωνα (640-630 π.Χ.). Εκτίθενται επίσης αρχιτεκτονικά μέλη από τα πρώτα κτίρια της πόλης (κιονόκρανα, γείσα), γλυπτά (κούροι, κόρες) και ανατολίζοντα αντικείμενα που φανερώνουν τις έντονες ιωνικές και νησιωτικές επιδράσεις των πρώτων φάσεων.

Στο δεύτερο μέρος της αίθουσας 6, εκτίθενται επιγραφές, δικαστικά πινάκια, γλυπτά και ένα πρόπλασμα της αρχαίας αγοράς.

Η πόλη σε διάφορες εποχές

Στην αίθουσα 7 επιχειρείται η ανασύσταση της πολεοδομικής οργάνωσης της πόλης. Από την πρώτη αποικιακή εγκατάσταση μέχρι και τους βυζαντινούς χρόνους. Παράλληλα, σκιαγραφείται η καθημερινή ζωή των κατοίκων της. Χάρη στο αποσπασματικά σωζόμενο ανάγλύφο από την πύλη του Δία και της Ήρας, ο επισκέπτης μαθαίνει για το τείχος και τις πύλες της πόλης.

Σχέδια, τρισδιάστατες αναπαραστάσεις, φωτογραφίες και πληροφοριακά κείμενα διαφωτίζουν την μορφή, εξέλιξη και λειτουργία των σπιτιών της Θάσου. Ο επισκέπτης μπορεί να δει και τμήματα από αρχαία σπίτια, που διατηρούνται στο υπόγειο του Μουσείου. Σε αυτό το σημείο της πόλης υπήρξε συνεχής κατοίκηση από τον 5ο αιώνα π.Χ. έως και τον 5ο αιώνα μ.Χ. Αντικείμενα από τον οικιακό εξοπλισμό (μαγειρικά σκεύη, οικοσκευή συμποσίων, εργαλεία και παιχνίδια) δείχνουν με εύγλωττο τρόπο την καθημερινή ζωή και τις δραστηριότητες των ανθρώπων που τα κατοικούσαν.

Η έκθεση πλουτίζεται με έργα γλυπτικής, αγγειογραφίας και κοροπλαστικής, με παραστάσεις ανδρών και γυναικών, σε τυπικές εκφάνσεις του καθημερινού τους βίου.

Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Περίοδος

Στην αίθουσα 8, επιγραφικά μνημεία και γλυπτά δίνουν στοιχεία για την πόλη κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, με έμφαση στην αυτοκρατορική λατρεία. Χαρακτηριστικά είναι τα πορτραίτα επιφανών πολιτών, ενώ ιδιαίτερα επιβλητικός είναι και ο ανδριάντας του αυτοκράτορα Αδριανού που ευεργέτησε την πόλη.

Στην αίθουσα 9, αρχιτεκτονικά μέλη και κινητά ευρήματα από τις πρωτοβυζαντινές εκκλησίες της Θάσου, καθώς και κάποια κοσμικά αντικείμενα, αντιπροσωπεύουν μορφές της τέχνης που συμβαδιζει με τις θρησκευτικές και πολιτικές εξελίξεις των καιρών.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου – το δεύτερο τμήμα της Έκθεσης

Στο δεύτερο μέρος της έκθεσης για τις ιστορικές περιόδους, στις αίθουσες 10-16, επιχειρείται να δοθεί διαχρονικά η εικόνα των διαφορετικών τομέων της ζωής της πόλης. Τα ευρήματα σε ενότητες, με τη σειρά για τη θρησκευτική ζωή, τις παραγωγικές και τις οικονομικές δραστηριότητες των Θασίων, τις τέχνες της αγγειογραφίας, της κοροπλαστικής και της κατασκευής πήλινων ακροκεράμων η γείσων, της γλυπτικής σε μάρμαρο, τα έθιμα ταφής και την οργάνωση των νεκροπόλεων.

Πρώτη ενότητα είναι της θρησκευτικής ζωής (αίθουσα 10). Τα ευρήματα παρουσιάζονται ομαδοποιημένα για τους θεούς τους οποίους τιμούσαν ιδιαιτέρως οι Θάσιοι. Απόλλων, Αθηνά, Δήμητρα και Κόρη, Ποσειδών, Άρτεμις, Ηρακλής, Θεαγένης, Ήρωες, Κυβέλη και ανατολικές θεότητες.

Η μικρή αίθουσα 11 λειτουργεί ως μικρή στάση και ανάπαυλα για ξεκούραση του επισκέπτη. Για να συνεχίσει με κέφι την περιήγησή του στην υπόλοιπη έκθεση του Μουσείου.

Στην αίθουσα 12 συνεχίζεται η έκθεση για τη θρησκευτική ζωή και τα ιερά (Διόνυσος και συνοδοί, Αλέξανδρος, Θέατρο).

Ευρήματα για την οικονομική ζωή του τόπου

Στην αίθουσα 13 παρουσιάζονται χαρακτηριστικοί τομείς της οικονομικής ζωής του νησιού που βασίζονταν στις άφθονες πλουτοπαραγωγικές πηγές του. Η οργάνωση της παραγωγής αντικατοπτρίζεται στα αντιπροσωπευτικά σύνολα νομισμάτων της Θάσου που καλύπτουν όλες τις χρονικές περιόδους.

Βασική καλλιέργεια, κυρίως στα κλασικά και ελληνιστικά χρόνια, ήταν αυτή του αμπελιού. Η Θάσος παρήγαγε κρασί ανώτερης ποιότητας, που ήταν διάσημο στον τότε γνωστό κόσμο. Η διαδικασία της παραγωγής και πώλησης του κρασιού βρισκόταν κάτω από στενό κρατικό έλεγχο. Αυτό φαίνεται από νόμους που σώθηκαν σε επιγραφές. Αλλά και από τα σφραγίσματα στους αμφορείς στους οποίους συσκεύαζαν το κρασί για την παλαίωση και την πώλησή του.

Στην αίθουσα 14 παρουσιάζονται τα εργαστήρια και οι τεχνίτες του πηλού. Με χαρακτηριστικά παραδείγματα κοροπλαστικής (δηλαδή της κατασκευής πήλινων αγαλματιδίων), αγγειοπλαστικής και αγγειογραφίας. Ο πηλός σε όλες τις εποχές είναι το κατ’ εξοχήν υλικό για την κατασκευή των κεραμιδιών για στέγες. Αλλά και για άλλα στοιχεία της ανωδομής των κτιρίων. Στην αίθουσα 14β παρουσιάζεται η τέχνη του πηλού στην αρχιτεκτονική.

Γλυπτική σε μάρμαρο

Η αίθουσα 15 είναι αφιερωμένη στη γλυπτική σε μάρμαρο. Μία τέχνη που άνθισε ιδιαίτερα στη Θάσο. Ένα νησί που ήταν πλούσιο σε μαρμαροφόρα κοιτάσματα. Αλλά και ανοιχτό στις επιρροές από τον αιγαιακό κόσμο.

Στην αίθουσα 16, ο επισκέπτης θα δει ένα σύνολο ημίεργων γλυπτών. Και θα γνωρίσει τα διαφορετικά στάδια της εργασίας του γλύπτη. Στην ίδια αίθουσα εκτίθενται χαρακτηριστικά σύνολα ταφικών κτερισμάτων και επιτύμβιων μνημείων, ευρήματα κυρίως των πιο προσφάτων ανασκαφών.

Η επίσκεψη στο Μουσείο ολοκληρώνεται με το πέρασμα από το υπερώο (αίθουσα 17). Από εκεί οι επισκέπτες θα θαυμάσουν την πίσω όψη του αγάλματος του Κούρου.

Βαθμολόγηση (5 / 3)

3
Σχόλια και σχετικά links

avatar
200
3 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
  Εγγραφείτε  
Νεώτερα Παλαιότερα Πιό ψηφισμένα
Ενημέρωση για
trackback
Θάσος – το σμαράγδι του Αιγαίου - νησιώτικο θέρετρο διακοπών - Certs-it !
Βαθμολόγηση :
     

[…] Αρχαιολογικό Μουσείο αποτελεί το διαμάντι του νησιού. Βρίσκεται στον […]

Nafsika Sarantopoulou
Nafsika Sarantopoulou
Βαθμολόγηση :
     

Ιδιαίτερα πλούσιο σε εκθέματα για το μέγεθός του!

Fotis Sarantopoulos
Fotis Sarantopoulos
Βαθμολόγηση :
     

Πολύ ενδιαφέρον !!!
Άξιζε η επίσκεψη.