TOUR STEP alfa
Σύστημα Στοχευμένης Αξιολόγησης & Προβολής Alfacert – Ενιαίος Βελτιστοποιημένος Τουριστικός Επανασχεδιασμός
Tourism Optimized & Unified Rebranding System of Targeted Evaluation & Promotion by Alfacert

Εισαγωγή

Η εταιρεία «ΑΛΦΑ ΣΕΡΤ Υπηρεσίες Προβολής Τουρισμού Ανώνυμη Εταιρεία» (Alfa Cert) ιδρύθηκε το 2014. Εδρεύει στην Αθήνα (Λ. Κηφισίας 130Γ), είναι πολυμετοχική, το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται σε 216.000 ευρώ και έχει ως σκοπό να προβάλει την τουριστική βιομηχανία μας. Προσελκύοντας περισσότερους και πιο ποιοτικούς πελάτες, σε επιχειρήσεις διαμονής και εστίασης που πιστοποιεί, ελέγχει και προβάλλει, για τις υπηρεσίες που παρέχουν.

Δηλαδή, η εταιρεία παρέχει έναν συνδυασμό πιστοποίησης και διαφημιστικής προβολής:
Πιστοποίηση με την μέθοδο alfa-cert, ώστε ο τουρίστας να βρίσκει πιστοποιημένη και ελεγχόμενη πληροφόρηση. Χωρίς υπερβολικές περιγραφές και χωρίς να βασίζεται σε σχόλια τρίτων, που μπορεί να είναι υποκειμενικά ή κακόβουλα.
Προβολή μέσω του site μας. Κάθε επιχείρηση έχει δική της σελίδα για ολοκληρωμένη παρουσίαση, με σύνδεσμο για απ’ ευθείας κρατήσεις, δεκάδες φωτογραφίες, βίντεο, εκτενή περιγραφή και συνοπτική παρουσίαση των παροχών και λοιπών πληροφοριών.
Πιστοποίηση και προβολή είναι τα δύο βασικά εργαλεία μας.

Στοχευμένη προβολή τουριστικών προορισμών – TOUR STEP alfa

Όμως, η επιτυχία κάθε επιχείρησης δεν εξαρτάται μόνο από τι προσφέρει η ίδια. Εξαρτάται και από την περιοχή. Άλλη τιμή έχει η ξαπλώστρα στη Μύκονο και άλλη στην Καλαμάτα. Διότι άλλη αξία έχει στο «Χρηματιστήριο Τουρισμού» η Μύκονος και άλλη η Καλαμάτα. Για τον λόγο αυτό, η εταιρεία διαθέτει και ένα τρίτο εργαλείο:

➢ Τη στοχευμένη προβολή κάθε περιοχής. Αν η περιοχή ανέβει πιο ψηλά στο «Χρηματιστήριο Τουρισμού», θα αυξηθεί και η απόδοση κάθε τουριστικής επένδυσης σε αυτήν. Εκεί ακριβώς στοχεύει το TOUR STEP alfa.

Γενικές Διαπιστώσεις

Κάθε τουρίστας θέλει – κατά βάθος – να ζήσει ένα μύθο. Όποιος και αν είναι, όπου και αν πάει. Αλλά κάθε τουρίστας έχει δικά του κριτήρια. Ψάχνει για τον δικό του μύθο. Και αντίστοιχα, κάθε τουριστικός προορισμός έχει δικά του χαρακτηριστικά.

Άλλοι ψάχνουν για το ξενοδοχείο ή το εστιατόριο όπου θα νοιώσουν σαν βασιλιάδες. Ενώ άλλοι ψάχνουν για την καλύτερη σχέση κόστους – παροχών. Άλλοι έχουν ως προτεραιότητα τον Πολιτισμό και την Ιστορία, ενώ άλλοι αναζητούν εναλλακτικές προτάσεις διαμονής και ψυχαγωγίας.

Το «κάνω κάτι διαφορετικό από την καθημερινότητα» είναι η πεμπτουσία του «πάω διακοπές».
Όμως για άλλους αυτό σημαίνει «θα διασκεδάσω όσο μπορώ περισσότερο» και για άλλους «θα ταΐζω κότες και θα μαζεύω ελιές», σε μία μονάδα αγροτουρισμού. Τουρισμός δεν είναι μόνο η Μύκονος κι η Σαντορίνη ή μία επίσκεψη στην Ακρόπολη.

Ελλάδα δεν είναι μόνο sea & sun

Αλλά ποιος είπε ότι κάθε τουρίστας που έρχεται στην Ελλάδα, θέλει να πάει στη Μύκονο ή τη Σαντορίνη; Ο τουρίστας που έρχεται στην Ελλάδα:
1. Ξέρει ότι πάει στην Ελλάδα και όχι στην Ελβετία ή στην Ταϋλάνδη ή στην Αίγυπτο.
2. Ξέρει ότι η Ελλάδα προσφέρει μεγάλη ποικιλία επιλογών, δεν ξέρει πόσο μεγάλη.

Στο χέρι μας είναι να μην διαψεύσουμε τις προσδοκίες του. Να του δείξουμε ότι προσφέρουμε πολύ περισσότερα από όσα περίμενε. Να προσθέσουμε την περιοχή μας στον μύθο του.
• Ελλάδα είναι οι διάσημες κοσμοπολίτικες πλαζ και οι φανταστικές δυσπρόσιτες παραλίες. Τα χιλιάδες χιλιόμετρα ακτών, οι καθαρές θάλασσες, τα νησιά και νησάκια.
• Ελλάδα είναι και τα μνημεία στα οποία καθρεπτίζεται μία Ιστορία χιλιάδων ετών. Η Ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Ο Παρθενώνας και το θέατρο της Επιδαύρου. Ο Μυστράς και τα Μετέωρα. Οι Δελφοί και η Δήλος. Η Βεργίνα και τα προϊστορικά ευρήματα στο Διρό και τη Χαλκιδική. Τα βενετσιάνικα κάστρα και οι Μυκήνες.
• Ελλάδα είναι και το ταβερνάκι πάνω στο κύμα. Και η φιλοξενία. Το χαμόγελο και το «ώπα» και το «έξω καρδιά». Είναι το traditional souvlaki αλλά και η παραδοσιακή και η δημιουργική κουζίνα. Το βραβευμένο εστιατόριο και το μεζεδοπωλείο. Το café και το καφενεδάκι με τον πλάτανο. Τα beach bars, όπου θα πιεις ένα καφέ ή ποτό, θα απολαύσεις το μπάνιο και θα φας οικονομικά.
• Ελλάδα είναι η Πλάκα και η παλιά πόλη του Ναυπλίου. Ελλάδα είναι και του Ψυρρή, το Μεταξουργείο και τα Λαδάδικα. Αλλά πόσοι τουρίστες τα ξέρουν; Ελλάδα είναι η Ρόδος αλλά και η Κάσος. Η Κέρκυρα και οι Παξοί. Η Ελούντα και τα Ανώγια. Η Βυτίνα, το Πήλιο και τα Ζαγοροχώρια. Τα βουνά με τα έλατα και τα πανέμορφα φαράγγια.

Η Ελλάδα είναι ευλογημένη. Μπορεί να προσφέρει ποικιλία μύθων σε έναν τουρίστα.

Στόχευση – Κριτήρια Επιλογής

Δεν χρειάζεται να γίνει Μύκονος όλη η Ελλάδα, για να πούμε ότι ανέβηκε ο τουρισμός. Αλλά και ποιος είπε ότι όλοι οι Έλληνες θα ήθελαν να ζουν και να εργάζονται στη Μύκονο και τη Σαντορίνη;

Χρειάζεται ΣΤΟΧΕΥΣΗ. Αυτή είναι η βασική φιλοσοφία του TOUR STEP alfa.

Πρέπει να οριστούν τα ΚΡΙΤΗΡΙΑ με τα οποία κάθε περιοχή θα διαλέξει την τουριστική ανάπτυξη που της ταιριάζει. Οι δυνατότητες είναι τεράστιες. Η ανάπτυξη μίας περιοχής δεν καθορίζεται από το ποιοι θα επενδύσουν σε αυτήν. Χτίζοντας πεντάστερα ξενοδοχεία, δεν θα μετατραπεί η Κάρπαθος σε Ρόδο.

Πρέπει να το θέλουν και οι κάτοικοι.

Υπάρχουν επενδύσεις που «σήκωσαν» μία ολόκληρη περιοχή. Όπως πχ το Costa Navarino. Αλλά, μην γελιέστε, αυτό είναι εξαίρεση. Δεν ήταν μία απλή επένδυση. Ήταν το όραμα του Καπετάν Βασίλη, για το πώς να βοηθήσει την περιοχή του. Και παρ’ όλα αυτά, υπήρξαν καθυστερήσεις 20 ετών για την υλοποίησή του. Καθυστερήσεις που οφείλονταν και στο ότι το όραμα αυτό δεν το κατάλαβε και δεν το συμμερίστηκε από την αρχή η τοπική κοινωνία. Δεν μπορεί να υπάρξει σωστή και ομαλή τουριστική ανάπτυξη, χωρίς την συμφωνία των τοπικών κοινωνιών.

Σήμερα στην Καλαμάτα, ο Καλαματιανός έχει να διαλέξει πολυάριθμες παραλίες και beach bar για το μπάνιο του. Πουθενά δεν θα πληρώσει για ξαπλώστρες. Θα πιει τον καφέ του με 3 ευρώ, και θα φάει με 10-15 ευρώ. Τον ρωτήσατε αν θέλει να αναπτυχθεί περισσότερο η περιοχή του; Γιατί; Για να μη βρίσκει πού θα παρκάρει; Για να πληρώνει την ξαπλώστρα; Ή μήπως για να τρώει και να πίνει πληρώνοντας δυο και τρεις φορές περισσότερα;

Ίσως πείτε ότι «αν ανέβει η περιοχή, θα κυκλοφορεί περισσότερο χρήμα και θα επωφεληθεί και αυτός». Έχετε δίκιο, αλλά πείστε τον πρώτα. Διότι αλλιώς, θα είναι απέναντί σας. Και ακούστε τις ιδέες του. Μπορεί να έχει κάποιες ιδέες που να είναι πολύ καλές και αποδοτικές.

Σύστημα Στοχευμένης Ανάπτυξης & Προβολής Alfacert – Ενιαίος Βελτιστοποιημένος Τουριστικός Επανασχεδιασμός – TOUR STEP alfa

(Tourism Optimized & Unified Rebranding System of Targeted Evaluation & Promotion by Alfacert)

Με το προηγούμενο παράδειγμα, δείξαμε τη σημασία μίας παραμέτρου, εξ ίσου σημαντικής με το «τουριστικό δυναμικό» της περιοχής. Δεν αρκεί μία περιοχή να έχει δυνατότητες ανάπτυξης. Πρέπει να έχει και επίγνωση των αλλαγών που θα φέρει η «πρόοδος».

Και επειδή αυτά δεν είναι δεδομένα, εμείς στην Alfa Cert θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός. Μία μελέτη με 3 άξονες, τα 3 βασικά βήματα του TOUR STEP alfa:
1. Τον καθορισμό του τουριστικού δυναμικού της περιοχής
2. Τον προσδιορισμό του είδους της ανάπτυξης που επιθυμούν οι τοπικές κοινωνίες
3. Τον ορισμό των στόχων και τον σχεδιασμό των δράσεων για προβολή της περιοχής

Με αυτή τη σειρά. Και όχι με το τι νομίζει ο καθένας ή κάποιοι.

1. Καθορισμός του τουριστικού δυναμικού της περιοχής

Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη φάση του TOUR STEP alfa. Θα προσδιορίσει το οικονομικό όφελος, αλλά και τις επιπτώσεις στον χαρακτήρα της περιοχής και στην τοπική κοινωνία. Η μελέτη περιλαμβάνει:
Α. Την καταγραφή και ανάλυση των δυνατοτήτων:
Α1. Το τουριστικό δυναμικό: Περιοχές ιδιαίτερου κάλλους, παραλίες, βουνά, μνημεία πολιτισμού, αρχαιότητες, εναλλακτικές μορφές τουρισμού (ιαματικός, θρησκευτικός, αθλητικός, αγροτουρισμός, περιηγήσεις), διασκέδαση κλπ.
Α2. Τις υποδομές (υπάρχουσες και ελλείπουσες): Mουσεία, θέατρα, νοσοκομεία, μονάδες τεχνητού νεφρού, Wi-Fi, αεροδρόμια, ελικοδρόμια, λιμάνια, μαρίνες, χιονοδρομικά κέντρα, αστυνόμευση, ναυαγοσώστες, υπάρχουσες μονάδες διαμονής και εστίασης, δυνατότητες εύρεσης προσωπικού, αγορές και καταστήματα και πολλά άλλα.
Β. Την επιλογή των δυνατοτήτων για άμεση, μεσοπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.
Γ. Τον προσδιορισμό του οικονομικού οφέλους, εκφρασμένο με μετρήσιμα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά: Την αναμενόμενη αύξηση τουρισμού, τη βελτίωση του επιπέδου των τουριστών, την επέκταση της τουριστικής περιόδου.
Δ. Τις επιπτώσεις (θετικές – αρνητικές) στο χαρακτήρα της περιοχής και την τοπική κοινωνία.

2. Προσδιορισμός του είδους της ανάπτυξης που επιθυμούν οι τοπικές κοινωνίες

Αυτή είναι η δεύτερη φάση του TOUR STEP alfa. Πρόκειται για μία δυναμική διαδικασία. Που πρέπει να ξεκινάει από τον προσδιορισμό του οφέλους αλλά και των επιπτώσεων. Το να συμφωνήσει ομόφωνα η τοπική κοινωνία μίας πόλης, ενός Νομού ή μίας Περιφέρειας σε ένα οποιοδήποτε σχέδιο, είναι αδύνατο. Αλλά πριν καταλήξουμε, ελαφρά τη καρδία, στο «μπορεί να χαλάσουν και κάποιες καρδιές», υπάρχει καλύτερη λύση, που είναι πιο αποτελεσματική:

➢ Η κατάτμηση κάθε περιοχής σε μικρότερες. Με τα επί μέρους χαρακτηριστικά τους.

Όλα φέρνουν τουρισμό και χρήματα. Και τα ξενυχτάδικα με τη δυνατή μουσική, αλλά και τα όμορφα γραφικά ταβερνάκια. Τα ξενοδοχειακά θέρετρα, αλλά και τα μικρά bed & breakfast. Και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, οι βίλες και τα airbnb. Ο τουρισμός υψηλού πολιτισμικού επιπέδου, αλλά και ο τουρισμός της διασκέδασης. Αλλά δεν θα φέρουν τίποτα, αν τα βάλεις τυχαία το ένα δίπλα στο άλλο. Πχ, το ξενυχτάδικο με το ήσυχο ταβερνάκι.

Πρέπει να επιλεγούν οι κατάλληλες περιοχές για κάθε είδος τουρισμού. Με βάση τις επιθυμίες των κατοίκων αλλά και κανόνες (πχ όχι κέντρα διασκέδασης δίπλα σε χώρους αρχαιολογικούς ή night club σε περιοχές κατοικίας). Με τις μελέτες που προαναφέραμε, θα δείξουμε στους κατοίκους και στους φορείς τους, τι ταιριάζει καλύτερα, τι αποδίδει κάθε τι, και τι άλλες επιπτώσεις θα έχει.

Και ο κάθε επενδυτής θα γνωρίζει εκ των προτέρων σε ποια περιοχή πρέπει να κάνει την επένδυσή του, ανάλογα με το είδος της, για να έχει βέλτιστη απόδοση.

3. Ορισμός των στόχων και σχεδιασμός των δράσεων για προβολή της περιοχής

Αφού επιλεγεί το είδος ανάπτυξης για κάθε επί μέρους περιοχή, μπορεί να σχεδιαστεί η εκστρατεία προβολής. Που δεν είναι απαραίτητο να είναι γενική (ολόκληρου Νομού ή Περιφέρειας). Μπορούν να προωθηθούν περισσότερο ή κατά προτεραιότητα, οι περιοχές που παρουσιάζουν μεγαλύτερη δυναμική και αυτές όπου κυριαρχεί συναίνεση.

Καθορίζονται πρώτα οι περιοχές προτεραιότητας για τουριστική ανάπτυξη.
Στη συνέχεια τίθενται οι ποσοτικοί στόχοι, όσον αφορά τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.
Με βάση τους στόχους, σχεδιάζονται οι κατάλληλες δράσεις.
Δράσεις σε πολλά επίπεδα, για την ανάδειξη κάθε περιοχής: Συμμετοχή σε επιλεγμένες εκθέσεις, παρουσιάσεις σε tour operators, διαφημιστική προβολή σε αεροδρόμια, λιμάνια κλπ, σε έντυπα, τηλεόραση και διαδίκτυο. Με σύνεση και συνολικό κόστος που δεν θα ξεπερνά τις υπάρχουσες δυνατότητες και προϋπολογισμούς.

Αυτά είναι τα 3 βήματα που ολοκληρώνουν την Στοχευμένη Αξιολόγηση & Προβολή Alfacert.
Το TOUR STEP alfa.

Το δυναμικό της Alfa Cert AE

Η Alfa Cert AE, με την πείρα, τα στελέχη και τους συνεργάτες της, διαθέτει τα μέσα που απαιτούνται για την επιτυχή υλοποίηση μελετών και προγραμμάτων προβολής TOUR STEP alfa. Σε στενή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, χωρίς τους οποίους δεν είναι υλοποιήσιμο ένα τέτοιο έργο.

Η φιλοσοφία μας

Αν θέλουμε να έλθει και να ξαναέλθει ο τουρίστας στη χώρα μας και να μιλήσει με καλά λόγια σε φίλους του, πρέπει «να ζήσει τον μύθο» που ονειρεύτηκε. Το ίδιο ισχύει και για τον Έλληνα, που πάει για διακοπές ή και μόνο για φαγητό ή ποτό, σε ένα μέρος που δεν γνωρίζει. Πρέπει τα χρήματά του να πιάσουν τόπο, να βρει «αυτό που περίμενε». Όχι να πάει εντυπωσιασμένος από μία αόριστη διαφήμιση ή σχόλια τρίτων και να φύγει απογοητευμένος, με το αίσθημα ότι ξεγελάστηκε.

Ο Τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία
Δεν επιτρέπεται να τον αφήνουμε στην τύχη του ή σε καλές προθέσεις.

Σχόλια και σχετικά links

avatar
200
  Εγγραφείτε  
Ενημέρωση για